zaterdag 15 augustus 2009

Breithorn (4.162m)

Mijn eerste 4000-er, zo heet deze gletsjertocht met topbeklimming bij Edward Bekker, NL-gids in de Alpen. Gevoelig als we zijn voor dit soort marketing togen we, (Pie, Andrea en ik) naar de Zwiterse Alpen. Istvan sluit aan vanuit Italie en Andre maakt ons groepje van 5 compleet.

De eerste dag hoog boven Saas Fee beginnen we met instructie op de gletsjer in het gebruik van pickel, stijgijzers en touw. Vervolgens gaan we naar de Brittaniahut (3.030m) waar we blijven overnachten. De volgende dag gaan we over prachtige gletsjers naar de Allalinpas (3.564m) en dalen dan af naar de Täschhut (2.701m). Na deze lange dag smaakt het biertje des te beter. We vervolgen onze weg de volgende dag richting Zermatt, via de Pfulwe (3.314m) komen we in de prachtig gelegen Fluhalp (2607m), een eeuwenoud berggasthaus. Dan steken we door via de Riffelalp en de Gornerschlucht en via Furgg, Trockener Steg komen we in de Gandegghut (3.029m).

Op de laatste dag staat de beklimming van de Breithorn (4.162m) op het programma. Dat werd, ondanks het geringe hoogteverschil (de lift van Klein Matterhorn reikt tot 3.883m !), een enerverende dag. Klein Matterhorn biedt uitzicht op maar liefst 38 4000-ers in de Alpen, een daarvan is de Breithorn. Op de gletsjer gaan we aan het touwtje, ik ben de laatste, nummer 6. Het richeltje dat ons naar de top brengt is veraderlijker dan dat het oogt, de wind is ook een factor van belang, evenals tegenliggers. Het levert in ieder geval een echte topbeleving op! Inclusief vlag hijsen. Dit smaakt naar meer!!!
FOTOOS PIE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten