maandag 9 juli 2012

Kebnekaise (Zweden)

Nadat Richard ons in zo'n anderhalf uur van vliegveld Skavsta naar vliegveld Arlanda heeft getaxied, passeren we al vliegend naar Kiruna in de middag de Noordpoolcirkel. In het land van de Samen, strijken we neer in een hotel, doen inkopen voor de bergen en eten bij de plaatselijke Thai. De nacht blijft licht, de midzomernachtzon staat in de zomermaanden fier hoog. De ochtend erna gaan we met de bus naar Nikkaluokta, gateway to the moutains, tevens startpunt van de Fjallraven Classic. Het lopen start, anderhalf uur naar de boot die ons 6 km verder brengt (voor lunch een Rendeerburger bij LapDanalds, tis echt), daarna lopen we nog een paar uur naar het Fjallstation STF Kebnekaise, onze thuisbasis voor de komende 2 nachten. Na een saunaatje duiken we er vroeg in, immers de grote tocht start morgenvroeg. Om 7u zitten we aan het ontbijt en om 8u gaan we voor de topbeklimming.
Het is een mooie tocht, onder een strak blauwe hemel, over rotsen, brede en smalle beken en sneeuwvelden. Om 13u staan we boven op de Kebnekaise, Zwedens hoogste berg op slechts 2.106m, maar het uitzicht is er niet minder om, prachtig. Met de moraal zit het wel snor en de afdaling gaat vlot, met name door een glijdende Arwen met regenbroek. We genieten van de dag, de bergen maken gelukkig! Om 17u zijn we in basecamp (ha!) en het verdiende avondmaal en sauna wachten. De dag erna lopen we opnieuw omhoog, nu naar het gletsjermeer Tarfala, grotendeels langs een woest stromende beek, Tarfala River. In de afdaling gaat Arwen geregeld door beide enkels heen, ons tempo is wat hoog omdat de laatste boot om 18.15u gaat, we halen het net, bezweet en ingetaped. Om 20.30u zijn we weer in Nikkaluokta, waar we in ons eigen hutje slapen. De dag erna is een reisdag naar Stockholm, s'avonds in de oude stad heerlijk gegeten en een pot bier gedronken (of 6) met Richard. Ik voel hem behoorlijk in de ochtend, maar we togen opgewekt naar Lidingo, naar Marie, Femke & Anouk. Ook nu weer mooi weer, dus zwemmen in de zee en daarna bbq bij Rich thuis.



s' Avonds wacht Pearl Jam in de Globen en ook Eddy had er zin in, bijna 3u hebben de mannen gespeeld en wat maakte dat blij. Een vet dure taxi brengt ons terug en de dag erna vliegen we naar Eindhoven. Een qua planning volle week, maar o zo genoten!! FOTOOS

1 opmerking:

  1. A dream come true for you two!

    Chapeau et beautiful!

    "More to come" in eerste weekend sept maar dan met mannen. Ook leuk, toch ? :-)

    gr Peter

    BeantwoordenVerwijderen