maandag 2 april 2012

Halve Marathon van Praag

Door 6 lopers en 3 'coaches' is er de afgelopen dagen weer het nodige gepresteerd. Ronald, Alfredo en Paul voor het eerst een halve marathon bijvoorbeeld. En ondanks de gebrekkige voorbereiding, niet alles wordt er tegenwoordig voor gelaten (...), er staat weer een mooie race op het palmares. Zelf geëindigd in 1:43:49 (gem. 12.2 km/u) met de nodige spierpijn in de kuiten. Naast de sportieve prestaties stonden de woorden 'huigje', 'butt implants', 'zielig' en 'gordijntje', veelal gebezigd in de soms zeer directe omgeving van Hot Pepperz, garant heel veel slechte grappen gedurende 72 uur. De coaches hebben zich gelukkig vermaakt, zo blijven ze gemotiveerd.

De lopers ontwikkelden op zaterdagochtend langzaamaan en zowaar een kleine focus voor de loop. Met name Paul, wiens deelname tot op enkele momenten voor de start nog ongewis was, heeft gelukkigerwijs nog kunnen rennen onder zijn nieuwe alter ego 'Andrew Glumac'.
Mijn wedstrijd start in het voorste startvak, vak A, op basis van mijn ambitieuze inschrijving van afgelopen zomer en met nummer 112, handig bij calamiteiten. Ook ik heb te weinig getraind, maar de duurloop van afgelopen week heeft me desondanks het vertrouwen gegeven om weg te gaan op een schema van 1.40u. De start is een mooie belevenis, de vet aangezette klassieke muziek en het vele publiek langs de kant maakt de start er een met kippenvel. Nog een laatste aanmoediging van Pie, Iesj & Hunter en dan proberen het ritme te vinden. Het voelt goed, en hoewel ik constant gepasseerd wordt (had beter in startvak C of zo kunnen starten) vind ik aansluiting in een groepje dat zo'n 12.5 km/u loopt, prima.


De 10km gaat in 47.10 netto, de passage halverwege volgt, langs de start, om nu in noordelijke richting te vertrekken voor het 2e deel. Het parcours is aardig vlak, we steken in totaal 6 maal de Moldau over en rond het verste punt, rond de 15.5 km willen de benen een stukje minder. Met name de kuitspieren spelen op en na 17.5 km passeert het pacergroepje van de 1.40u me. Ik kan niet aanhaken, blijkt na slechts 1 ijdele poging, het zij zo. Met wat er over is loop ik de laatste kilometers richting finish, daar waar weer veel publiek staat. Het zit erop, moe maar voldaan, heb mezelf slechts 3 minuten overschat. Qua conditie geen probleem, een gemiddelde hartslag van 165, die mag nog wat lager, maar de benen vonden het iets teveel van het goede. Met droge warme kleren aan vul ik de lichamelijke behoeften weer aan, ook de nicotine :) en sta met een super voldaan gevoel bij de coaches de overige kornuiten op te wachten. Eerst Pavel Nedved (ja, die foeballer, in 1:49:44, i beat him!), Luc en Paul komen binnen, dan Wim en Alfredo. Lone ranger Ronald, het is even wachten, maar daar is hij, fris uit zijn ogen kijkend. Mijn rechterknie speelt minimaal op, het geeft de moed en ambitie om weer vooruit te kijken en te plannen. Wordt dit dan het jaar voor de hele marathon? FOTOOS

Datum
Afstand
Wedstrijd
Eindtijd
Schema
Snelheid
31-03-2012
21.1 km
Halve Marathon
van Praag
1:43:49
5 km: 23:57
10 km: 47:29 (23:32)
15 km: 1:11:41 (24:11)
20 km: 1:38:10 (26:29)
12.19 km/u
(4:55 min/km)