maandag 4 maart 2013

Bieg Piastow (Polen)

Voorbereiding: Het langlaufapparaat staat weer boven, want over 11 weken staat er sinds enkele jaren weer een langlaufmarathon op het programma. Mijn tiende marathon overigens, het goede aantal voor de mastertitel ware het niet dat ik die ene overzeese marathon mis. Japan, Australië, Canada of America zal nog een keertje op mijn palmares moeten verschijnen, eerst nu trainen voor 50 km in Polen. Trainen dus!!! En dat is best een tijdje terug. Hopelijk lukt het nog om in januari of februari de echte sneeuw te proeven, we'll see.

Verslag: Na een zeer geringe voorbereiding, het mag geen naam hebben, sta ik mede daardoor ontspannen aan de start in Jakuszyce, enkele kilometers boven Szklarska Poreba. Het is prachtig weer, de loipes liggen er strak bij, heb de beste wax (poeder voor de glijgedeeltes en klister voor het afzetgedeelte) en een nieuwe coach met Pools bloed. Alles zit mee, ik krijg er zowaar zin in! Even over 10u gaat onze groep van start en zoals verwacht is het de eerste 10 a 15km onrustig omdat iedereen z'n plek moet vinden, daarna is het prettig langlaufen kriskras door een mooi wit dennenbos, een beeld dat de hele wedstrijd zal blijven. Bijna halverwege passeren we weer het startgebied en krijg ik een aanmoediging van een filmende Gosia.

 
Mijn Polar laat het afweten (vocht onder het glas) en tijden zijn deze keer sowieso niet van belang. Na 30km wordt het zwaarder, steeds weer aanzetten omhoog, het kost Robbie veel kracht en deze fase duurt zo'n 10km. Blijven eten en drinken en rustig doorgaan. Vanaf de 40km wordt het parcours weer wat vriendelijker en hervind ik mezelf. De laatste kilometers, het is nu echt aftellen, gaan geleidelijk aan naar beneden en finish ik nog net binnen de 5 uur (4u58.51), en 1145e van 1586 finishers. Geen toptijd, de winnaar deed er minder dan de helft over (...), maar wel zeer voldaan omdat ik dit dus blijkbaar ook kan zonder wezenlijke trainingsarbeid. Lieve Gosia staat bij de finish en is trots. Mijn tranen verraden dat ik toch diep ben moeten gaan, mentaal een kick. We eten heerlijk Pools vlees voor de spiertjes en ik duik in het appartement snel de sauna in om op te warmen. De 10e langlaufmarathon zit er op! En wat was het een heerlijk tripje, waar we vrijdagmiddag nog zelfs geskied hebben. FOTOOS

Datum
Afstand
Wedstrijd
Eindtijd
Schema
Snelheid
2-3-2013
50 km
Bieg Piastow
(POL)
4:58:51
 
10.03 km/u
(5.58 min/km)